Livet på højskolen

Tage hånd om din egen og andres trivsel i hverdagen

Skærgården er stedet, hvor du har mulighed for at strække dit indre menneske ud i fuld størrelse.

Trivsel
Uanset om du kommer på Skærgården for at ændre livsstil, for at blive mere afklaret omkring din fremtid eller for at komme bedst muligt gennem en større eller mindre livskrise, så handler det formodentligt om, at du ønsker at komme til at trives bedre. Og netop trivsel er centralt i hverdagen på Skærgården.

Som højskole arbejder vi selvfølgelig på, at du kommer til at trives så godt som muligt som elev hos os. Men gennem undervisningen og det øvrige højskoleliv arbejder vi også på at give dig viden, redskaber og færdigheder til, at du på forskellige måder selv kan øge din og andres trivsel. Ikke blot i din tid som højskoleelev, men også når du kommer hjem til dagligdagen.

Fortiden, nutiden og fremtiden
For os handler trivsel om flere ting. For det første, at vi har det godt i nuet; at vi er rimeligt afklarede omkring fortiden; og at vi er optimistiske i forhold til fremtiden. Derfor giver det mening at arbejde med at finde en vægt og en fysisk form, som vi har det godt med, ligesom det giver mening at få masser af gode oplevelser med f.eks idræt, bevægelse, kunst, sang, natur, mad, litteratur - sådan som det sker i en lang række af vores fag og i fritiden. Ligeledes giver det også mening at forholde os til vores egen historie og finde vores personlige styrker, talenter og ressourcer.

Find det du brænder for
Trivsel handler også om at være engageret i noget, som ligger uden for én selv, hvad enten det er en hobby, et arbejde eller måske et andet menneske, du er optaget af. En del af opholdet handler derfor også om at finde og måske genfinde det, du brænder for - det som gør, at du engang imellem glemmer dig selv.

Dig og de andre
At være sammen med mennesker, som er positivt stemt over for dig, er selvfølgelig også en vigtig del af det at trives. På Skærgården har du mulighed for at møde mange forskellige typer og personligheder, og der vil helt sikkert være nogle, som du falder i hak med. Vores erfaring viser, at der ofte dannes venskaber for livet i løbet af et ophold. Også i undervisningen beskæftiger vi os med at skabe positive relationer og arbejder bl.a. med, hvordan vi kommunikerer godt og i det hele taget får større forståelse for os selv og andre.

Mening
Hvis vi har svært ved at finde mening med tingene, er det en almindelig erfaring, at vi trives dårligt. Derfor beskæftiger vi os også med at finde små og store ting, som virker meningsfulde for os - de oplevelser, som får os til at føle os som en del af noget, der er større end os selv. For mange er højskolefællesskabet i sig selv noget meningsfuldt, og mange oplever, at det, at der er andre, som har det lige som én selv, virker meningsfuldt og opløftende.

Dine mål og drømme
Mange kommer på Skærgården med en eller flere udfordringer, som de har sat sig for at løse, og en vigtig del af at trives kan være, at man engang i mellem lykkes med noget af det, man drømmer om. Måske vil du fuldføre et bestemt vægttab, en personlig udvikling, en særlig lang vandretur, et kunstværk - eller måske opholdet i sig selv. Vi bestræber os på at støtte dig i dit projekt, så længe det øger din og andres trivsel.

IMG_8131
_dsc5037
img_8587
familie-hjskolen-11

Husmøder

Som elev bor du på dit eget værelse i et af vores fire elevhuse, som hver danner et lille hus-fællesskab. Hvert hus har 14 værelser samt fælles areal med køkken og opholdsstue. Derfor er der også behov for fælles retningslinjer, rengøring m.m.

Én gang ugentligt samles alle husets beboere til møde sammen med en eller to af højskolens lærere. Her er der mulighed for at drøfte stort eller småt i fællesskab, få fordelt rengøringsopgaverne og ikke mindst få snakket sammen om, hvad huset vil byde ind med, når der f.eks. er aktiv weekend på højskolen.

I forlængelse af husmøderne er der samtaler med kontaktlærerne.

Trådløst netværk

Der er trådløst netværk i alle elevhuse og på de fleste steder af højskolen.

Praktiske opgaver

Som elev på Skærgården tager du også del i de praktiske opgaver i hverdagen. Det betyder, at du med jævne mellemrum har en mindre tjans i køkkenet, hvor du sammen med en makker hjælper med at sætte maden frem, klarer opvasken efter måltidet eller måske skrælle en flok gulerødder.

familie-hjskolen-61

Vil du gerne vide mere om Højskolen Skærgården?

Du er altid velkommen til at kontakte os for nærmere info